2018 was voor de waterhuishouding een jaar van extremen. Het begon met een aantal zeer natte weken met hoogwater in de rivieren en aan de kust en vervolgens gingen we een extreem droge zomer in waarvan de gevolgen in de herfst en in de winter nog waren te merken
Een natte start
De natte start van 2018 is eigenlijk al in december 2017 begonnen. Eindeloze hoeveelheden neerslag in Duitsland en midden Frankrijk leidde tot zeer hoge waterstanden in de rivieren die vanaf naar de lager gelegen gebieden stromen. En dus ontstonden er niet alleen problemen bijvoorbeeld in Parijs en verschillende Duitse steden maar uiteindelijk ook bij ons omdat grote rivieren zoal de Maas en de Rijn hier in de Delta bijeenkomen. Het hoogwater probleem werd vervolgens versterkt door extreem veel neerslag in eigen land . Bovendien waren er begin januari verschillende dagen met Noord Wester storm waardoor het water voor de kust heel hoog stond en het water uit het achterland (polders en rivieren) niet goed kon worden weggepompt naar zee.
Op de Geobronnen over het hoogwater:
Op de Geobronnen over het hoge water en de rol van de rivieren >>>
In dit bericht op de Geobronnen een overzicht van de 3 factoren die in januari 2018 leidden tot zeer hoog water >>>>
De Droge zomer
Het was droog deze zomer. Extreem droog, maar nog net geen record. Die eer gaat naar de zomer van 1976. Maar dit jaar waren er dezelfde problemen en bovendien liepen de gevolgen nog maandenlang door. Boeren konden dit jaar minder oogsten, schippers konden de hele zomer en herfst door het lage water veel minder vervoeren en ook de natuur kreeg rake klappen.
Op de Geobronnen over de droge zomer:
Op de Geobronnen een overzicht van de droogte deze zomer >>
Hoe gemalen werden ingezet om de hoge zandgronden nat te houden >>>
De weermannen en vrouwen over de uitersten van 2018 >>>
De methode Humboldt met bronnen en een werkblad over de droogte >>>