Categorie archief: Nederland: steden

dec 03 2016

Almere bestaat 40 jaar

Christian van Elven, AlmereVeertig jaar geleden kregen de eerste burgers de sleutel van de stad die later Almere zou gaan heten. Kijk naar de huizen en je weet: alles kan in Almere.

Lees verder op de website van het NRC >>>>

Meer over Almere op de Geobronnen >>>>

sep 28 2016

Duur spoorlijntje wordt opgeheven

Spoorlijn 20 is de spoorlijn die, vanaf de splitsing Y Beverst aan de spoorlijn 34 vanaf Hasselt, naar Maastricht loopt. De lijn is 19,3 km lang. Na jaren van ongebruik werd het deel tussen Lanaken en Maastricht weer ingebruik genomen. Maar ……. België heeft het na amper vijf jaar definitief opgegeven met de zieltogende goederenspoorlijn Maastricht-Lanaken.
treinspoor_lanaken_020
Infrabel, de Belgische evenknie van ProRail, staakt het onderhoud en het beheer van de lijn, zo schrijft Het Belang van Limburg dinsdag.

Sinds 2011 reden er 15 treinen over et traject dat 33 miljoen heeft gekost…. dus ruim 2 miljoen per ritje ; -)

Het spoor wordt weliswaar niet opgebroken, maar er zal geen geld en energie meer worden gestoken in het bestrijden van bijvoorbeeld begroeiing op de lijn.

Dat betekent in de praktijk dat er geen treinen meer kunnen rijden.

Meer informatie >>>>

jul 25 2016

Almere: anders dan gepland

knaglogokleinAlmere is wellicht de bekendste ‘New Town’ in Nederland. De stad – ontwikkeld vanaf 1976, maar reeds ver daarvoor uitgedacht – is gebouwd op een speciaal hiertoe aangelegd eiland (Flevoland) ten oosten van Amsterdam. De aanvankelijke intentie van de planners was om Almere uit te laten groeien tot een stad van 250 duizend inwoners (vooral sociaal mobiele, voormalige Amsterdammers) in het jaar 2000. Veertig jaar later is de stad er geheel anders uit komen te zien.

Christian van Elven, Almere

 

 

Lees verder in de Geografie >>>>>

jun 27 2016

Moresnet

Vlak over de grens… een bijzonder stukje buitenland
vierlandenpunt
Ruim honderd jaar lang heeft Neutraal Moresnet bestaan. Het lag in de vorm van een taartpunt ten zuiden van het huidige drielandenpunt bij Vaals.
Met zijn oppervlakte van 344 hectare, zijn grensomtrek van 11 km en met zijn oorspronkelijke 256 inwoners mocht het met recht een ministaatje genoemd worden.

Het grootste deel van zijn bestaan vormde het samen met België, Nederland en Duitsland een vierlandenpunt bij Vaals.

 

mei 30 2016

Huizenprijzen in Amsterdam

In Amsterdam wordt inmiddels bij 37% van de woningverkopen meer dan de vraagprijs betaald. En in de helft van alle woningverkopen wordt een prijs betaald die gelijk aan of hoger is dan de vraagprijs.

calcasa_vraagprijzen_per_buurt_amsterdam

 

Lees verder >>>

mrt 13 2016

Gaten in de winkelstraten

De leegstand van winkels is het afgelopen jaar weer toegenomen. In 2015 werd ruim 9% van het winkeloppervlak in Nederland niet gebruikt. Onlangs gingen weer verschillende winkelketens failliet zoals V&D en een aantal grote schoenenwinkels . Dit maakt het onderwerp alleen maar actueler ! Blijven er straks nog winkels over in onze winkelstraten?

winkelstraat_retail_shock_breda_36_vd_la_place_express-a900x525_1

Wat is er aan de hand ?

Uitzoeken dus met behulp van bronnen en werkbladen op de Humboldt website
11401842-79d0-4575-8e10-3ce008893040_humboldt_logo

 

 

Meer hierover en werkbladen op de Humboldt site >>>

mrt 07 2016

De Multicultikaart van Nederland

Onze kinderen heten Mila of Marco, op vakantie spelen we een potje badminton en als we geen zin hebben om te koken bestellen we pizza. Met dank aan de vele buitenlandse migranten die zich jaarlijks in Nederland vestigen. De Multicultikaart van Nederland laat zien waar al die buitenlandse inwoners wonen en vandaan komen.[bron BNdestem>]

multicultikaart

 

Naar dekaart >>>

feb 28 2016

Trek uit grote steden

Vorig jaar zijn voor het eerst sinds de economische crisis meer mensen uit de grote steden verhuisd dan ervoor terugkwamen. Het gaat om huishoudens die zich vestigden in andere gemeenten in Nederland.
migratiestedenVanwege de crisis trokken veel mensen naar de grote steden. Nu komt de huizenmarkt op gang en vertrekken ze weer. Vooral voor mensen met jonge kinderen is het te duur geworden om in de steden groter te gaan wonen.

Lees verder op de NOS website >>>

jan 12 2016

Voormalig KPMG-gebouw wordt gated community

Het voormalige KPMG-gebouw aan de A9 in Amstelveen krijgt vierhonderd luxe huurappartementen voor de hoogste inkomens en wordt een bewaakte, gated community. Daarmee krijgt een van de grotere leegstaande kantoorpanden in de regio Amsterdam na vijf jaar een nieuwe bestemming.
kpmg-hoofdkantoor
Lees verder op de website van het Parool >>>

nov 30 2015

Gentrification in beeld

Ik woon op nog geen 5 minuten van de Amsterdamse Javastraat en kom er dagelijks doorheen op weg naar mijn werk , naar het schooltje van mijn dochter of gewoonweg voor boodschappen en zie de straat nu bijna wekelijks veranderen. Mijn buurtje ondergaat Gentrification !

 

Nog geen 10 jaar geleden was de Amsterdams Indische Buurt lichtelijk een nogo area. Heel veel slecht onderhouden huizen, een overwegend allochtone bevolking en een niet zo aantrekkelijk winkelbestand. De Javastraat werd ook wel klein Istanboel genoemd.
Javastraat-2

Maar wat is er veranderd in die 10 jaar ! Waar het precies begon is moeilijk vast te stellen maar de komst van de Stayokay op het Timorpleincomplex, de renovatie van de huizenblokken eromheen en de herinrichting van het Javaplein spelen een belangrijke rol. Een eerste koffietentje met heerlijke italiaanse hapjes opende schoorvoetend haar deuren. Maar daarna ging het los. Een Coffee Company kwam naast de fraaie bibliotheek op het Javaplein, en op de Javastraat startten twee jongedames uit de buurt een boekwinkel. Heel stoer in een tijd waarin de meeste boekhandels hun deuren sluiten omdat men liever besteld bij Amazon.

En langzamerhand is er ook een bevolkingsgroep de buurt binnengestroomd die graag in de stad woont en zich wel prettig voelt bij de ontwikkelingen van het buurtje

Inmiddels is het 2015: Het lokale schooltjes wordt steeds blanker, de hippe cafés schieten als paddenstoelen uit de grond, er is een winkel voor olie en azijn en de buurt heeft nu ook haar eigen ijsmakertje. Zelfs vanuit andere stadsdelen komt men om er hippe hapjes te eten bij Walters Woodbury of relaxed te tafelen bij het toprestaurant van de buurt Wilde Zwijnen.

Wilde-zwijnen

Een klein nadeel is wel huizenprijzen fors gestegen zijn. Je kunt niet meer voor een prikkie een dubbele etage kopen en door die eranderingen hebben een aantal originele middenstanders het veld moeten ruimen zoals de lijstenmaker, het oude bakkertje etc,

De UVA bracht Gentrification in beeld met behulp van het voorbeeld van de Indische buurt

 

 

Oudere berichten «