Category: Nederland: steden

aug 16 2017

Zo groeide onze bevolking sinds 1905

17 miljoen mensen. Op een ruime 34.000 vierkante kilometer.In 2016 kreeg Nederland zijn 17 miljoenste inwoner.

NOS op 3 maakte een animatie vanaf het moment dat de eerste nu nog levende Nederlander binnen onze landgrenzen werd geboren. Dat was in 1905. We beginnen op 0, omdat mensen van voor 1905 nu niet meer leven.

Lees het volledige artikel op NOS op 3 >>>

aug 02 2017

Lelystad

Ditmaal geen nieuws, zelfs geen komkommer nieuws  maar een inzicht  dat ik wil delen.

 

Vandaag haalde ik voor een ander Geobronnen blog item het boek “Zeven Wereldsteden” van Peter Hall uit de kast voor het hoofdstuk over de Randstad Holland. Peter Hall zette de Randstad neer als voorbeeld van een Wereldstad  naast Londen, Parijs etc. Nou ja later meer daar over ; – )

Het boek is overigens oorspronkelijk uit 1966, maar dit komt uit de Tweede editie van 1978. Op bladzijde 90 stond onderstaande kaart met daarnaast als voetnoot dat Lelystad was aangeduid als de nieuwe Polderhoofdstad.

Plots begreep ik waarom Lelystad nooit zo is uitgegroeid als ooit de bedoeling was . Op deze kaart is de Markerwaard ook gepland (1e, 2e en misschien al derde Nota voor de Ruimtelijke Ordening?) en in die situatie is Lelystad inderdaad een prachtig centraal gelegen stad met alle mogelijkheden en bereikbaarheid voor zo’n stad. Maar in werkelijkheid werd Lelystad Geografisch gezien nooit die centrale stad…. want de Markerwaard is nooit drooggelegd

Wellicht is dit voor veel Sociaal Geografen  al heel lang “common knowledge” . Maar ik kreeg dit inzicht pas vandaag voor het eerst  na het zien van die kaart  ; – )……………….. Lelystad was bedoeld als de centrale Polderhoofdstad en is dus nu een wat gemankeerde stad.

 

dec 03 2016

Almere bestaat 40 jaar

Christian van Elven, AlmereVeertig jaar geleden kregen de eerste burgers de sleutel van de stad die later Almere zou gaan heten. Kijk naar de huizen en je weet: alles kan in Almere.

Lees verder op de website van het NRC >>>>

Meer over Almere op de Geobronnen >>>>

sep 28 2016

Duur spoorlijntje wordt opgeheven

Spoorlijn 20 is de spoorlijn die, vanaf de splitsing Y Beverst aan de spoorlijn 34 vanaf Hasselt, naar Maastricht loopt. De lijn is 19,3 km lang. Na jaren van ongebruik werd het deel tussen Lanaken en Maastricht weer ingebruik genomen. Maar ……. België heeft het na amper vijf jaar definitief opgegeven met de zieltogende goederenspoorlijn Maastricht-Lanaken.
treinspoor_lanaken_020
Infrabel, de Belgische evenknie van ProRail, staakt het onderhoud en het beheer van de lijn, zo schrijft Het Belang van Limburg dinsdag.

Sinds 2011 reden er 15 treinen over et traject dat 33 miljoen heeft gekost…. dus ruim 2 miljoen per ritje ; -)

Het spoor wordt weliswaar niet opgebroken, maar er zal geen geld en energie meer worden gestoken in het bestrijden van bijvoorbeeld begroeiing op de lijn.

Dat betekent in de praktijk dat er geen treinen meer kunnen rijden.

Meer informatie >>>>

jul 25 2016

Almere: anders dan gepland

knaglogokleinAlmere is wellicht de bekendste ‘New Town’ in Nederland. De stad – ontwikkeld vanaf 1976, maar reeds ver daarvoor uitgedacht – is gebouwd op een speciaal hiertoe aangelegd eiland (Flevoland) ten oosten van Amsterdam. De aanvankelijke intentie van de planners was om Almere uit te laten groeien tot een stad van 250 duizend inwoners (vooral sociaal mobiele, voormalige Amsterdammers) in het jaar 2000. Veertig jaar later is de stad er geheel anders uit komen te zien.

Christian van Elven, Almere

 

 

Lees verder in de Geografie >>>>>

jun 27 2016

Moresnet

Vlak over de grens… een bijzonder stukje buitenland
vierlandenpunt
Ruim honderd jaar lang heeft Neutraal Moresnet bestaan. Het lag in de vorm van een taartpunt ten zuiden van het huidige drielandenpunt bij Vaals.
Met zijn oppervlakte van 344 hectare, zijn grensomtrek van 11 km en met zijn oorspronkelijke 256 inwoners mocht het met recht een ministaatje genoemd worden.

Het grootste deel van zijn bestaan vormde het samen met België, Nederland en Duitsland een vierlandenpunt bij Vaals.