Category: Nederland: steden

jul 22 2018

Noord Zuid lijn geopend

Vijftien jaar na het begin van de bouw is de Noord/Zuid lijn officieel geopend. Vandaaggaat de dienstregeling in en kunnen reizigers tussen Amsterdam-Noord en station Zuid, dwars door het centrum en onder het IJ, de metrolijn nemen.

De aanleg van de Noord/Zuidlijn ging niet geheel pijnloos. Talloze keren moest de begroting omhoog en werd de verwachte datum van oplevering uitgesteld. Delen van de binnenstad verzakten, huizen raakten beschadigd, tot wanhoop van de bewoners. Maar…. hij is er!

Bij de opening van de Noord Zuid lijn in Amsterdam, is ook het bestaande OV netwerk van bussen en trams in de stad geheel herzien en dus is er ook een nieuwe metro/tram kaart

De Metro/Tram (en Trein) kaart van Eric Hammink met daarop ook de NZ lijn en alle nieuwe tramroutes


 De NOS met een tijdlijn van de totstandkoming van de Noord Zuid lijn >>>

nov 15 2017

Lelystad 50 jaar

In september 1967, vestigden zich de eerste inwoners in Lelystad. Deze pioniers waren de eerste bewoners in het Nieuwe Land . 


En nu in 2017 is stad jarig. Lelystad viert het 50-jarig bestaan. De plaats die het kloppend hart van de Flevopolder moest worden, toonbeeld van nieuwe stedenbouw. Maar ook de stad die ooit werd uitgeroepen tot lelijkste plaats van Nederland. Want echt populair werd de stad niet. De ontwikkeling ging met horten en stoten. Zo kwamen de verbindingen met de Randstad pas veel later goed op gang  en kort na de bouw van Lelystad  begon men ook met de bouw van Almere. Bovendien werd de Markerwaard niet drooggelegd waardoor Lelystad niet de Centrale stad werd zoals was verwacht.  In het start scenario was gerekend op ruim 100.000 inwoners maar de stad telt nu  er 77.000.

Echter, al met al, is er nu voldoende reden om het 50 jarig bestaan nu te vieren. Want de stad blijft groeien en trekt economische magneten zoals Batavia stad en het vliegveld. Maar ook het Natuurgebied De Oostvaardersplassen


NOS over het 50 jarig bestaan >>>>>

Op de Geobronnen: Waarom Lelystad niet groeide  >>>

aug 16 2017

Zo groeide onze bevolking sinds 1905

17 miljoen mensen. Op een ruime 34.000 vierkante kilometer.In 2016 kreeg Nederland zijn 17 miljoenste inwoner.

NOS op 3 maakte een animatie vanaf het moment dat de eerste nu nog levende Nederlander binnen onze landgrenzen werd geboren. Dat was in 1905. We beginnen op 0, omdat mensen van voor 1905 nu niet meer leven.

Lees het volledige artikel op NOS op 3 >>>

aug 02 2017

Lelystad

Ditmaal geen nieuws, zelfs geen komkommer nieuws  maar een inzicht  dat ik wil delen.

 

Vandaag haalde ik voor een ander Geobronnen blog item het boek “Zeven Wereldsteden” van Peter Hall uit de kast voor het hoofdstuk over de Randstad Holland. Peter Hall zette de Randstad neer als voorbeeld van een Wereldstad  naast Londen, Parijs etc. Nou ja later meer daar over ; – )

Het boek is overigens oorspronkelijk uit 1966, maar dit komt uit de Tweede editie van 1978. Op bladzijde 90 stond onderstaande kaart met daarnaast als voetnoot dat Lelystad was aangeduid als de nieuwe Polderhoofdstad.

Plots begreep ik waarom Lelystad nooit zo is uitgegroeid als ooit de bedoeling was . Op deze kaart is de Markerwaard ook gepland (1e, 2e en misschien al derde Nota voor de Ruimtelijke Ordening?) en in die situatie is Lelystad inderdaad een prachtig centraal gelegen stad met alle mogelijkheden en bereikbaarheid voor zo’n stad. Maar in werkelijkheid werd Lelystad Geografisch gezien nooit die centrale stad…. want de Markerwaard is nooit drooggelegd

Wellicht is dit voor veel Sociaal Geografen  al heel lang “common knowledge” . Maar ik kreeg dit inzicht pas vandaag voor het eerst  na het zien van die kaart  ; – )……………….. Lelystad was bedoeld als de centrale Polderhoofdstad en is dus nu een wat gemankeerde stad.

 

dec 03 2016

Almere bestaat 40 jaar

Christian van Elven, AlmereVeertig jaar geleden kregen de eerste burgers de sleutel van de stad die later Almere zou gaan heten. Kijk naar de huizen en je weet: alles kan in Almere.

Lees verder op de website van het NRC >>>>

Meer over Almere op de Geobronnen >>>>

sep 28 2016

Duur spoorlijntje wordt opgeheven

Spoorlijn 20 is de spoorlijn die, vanaf de splitsing Y Beverst aan de spoorlijn 34 vanaf Hasselt, naar Maastricht loopt. De lijn is 19,3 km lang. Na jaren van ongebruik werd het deel tussen Lanaken en Maastricht weer ingebruik genomen. Maar ……. België heeft het na amper vijf jaar definitief opgegeven met de zieltogende goederenspoorlijn Maastricht-Lanaken.
treinspoor_lanaken_020
Infrabel, de Belgische evenknie van ProRail, staakt het onderhoud en het beheer van de lijn, zo schrijft Het Belang van Limburg dinsdag.

Sinds 2011 reden er 15 treinen over et traject dat 33 miljoen heeft gekost…. dus ruim 2 miljoen per ritje ; -)

Het spoor wordt weliswaar niet opgebroken, maar er zal geen geld en energie meer worden gestoken in het bestrijden van bijvoorbeeld begroeiing op de lijn.

Dat betekent in de praktijk dat er geen treinen meer kunnen rijden.

Meer informatie >>>>

jul 25 2016

Almere: anders dan gepland

knaglogokleinAlmere is wellicht de bekendste ‘New Town’ in Nederland. De stad – ontwikkeld vanaf 1976, maar reeds ver daarvoor uitgedacht – is gebouwd op een speciaal hiertoe aangelegd eiland (Flevoland) ten oosten van Amsterdam. De aanvankelijke intentie van de planners was om Almere uit te laten groeien tot een stad van 250 duizend inwoners (vooral sociaal mobiele, voormalige Amsterdammers) in het jaar 2000. Veertig jaar later is de stad er geheel anders uit komen te zien.

Christian van Elven, Almere

 

 

Lees verder in de Geografie >>>>>

jun 27 2016

Moresnet

Vlak over de grens… een bijzonder stukje buitenland
vierlandenpunt
Ruim honderd jaar lang heeft Neutraal Moresnet bestaan. Het lag in de vorm van een taartpunt ten zuiden van het huidige drielandenpunt bij Vaals.
Met zijn oppervlakte van 344 hectare, zijn grensomtrek van 11 km en met zijn oorspronkelijke 256 inwoners mocht het met recht een ministaatje genoemd worden.

Het grootste deel van zijn bestaan vormde het samen met België, Nederland en Duitsland een vierlandenpunt bij Vaals.

 

mei 30 2016

Huizenprijzen in Amsterdam

In Amsterdam wordt inmiddels bij 37% van de woningverkopen meer dan de vraagprijs betaald. En in de helft van alle woningverkopen wordt een prijs betaald die gelijk aan of hoger is dan de vraagprijs.

calcasa_vraagprijzen_per_buurt_amsterdam

 

Lees verder >>>

mrt 13 2016

Gaten in de winkelstraten

De leegstand van winkels is het afgelopen jaar weer toegenomen. In 2015 werd ruim 9% van het winkeloppervlak in Nederland niet gebruikt. Onlangs gingen weer verschillende winkelketens failliet zoals V&D en een aantal grote schoenenwinkels . Dit maakt het onderwerp alleen maar actueler ! Blijven er straks nog winkels over in onze winkelstraten?

winkelstraat_retail_shock_breda_36_vd_la_place_express-a900x525_1

Wat is er aan de hand ?

Uitzoeken dus met behulp van bronnen en werkbladen op de Humboldt website
11401842-79d0-4575-8e10-3ce008893040_humboldt_logo

 

 

Meer hierover en werkbladen op de Humboldt site >>>

mrt 07 2016

De Multicultikaart van Nederland

Onze kinderen heten Mila of Marco, op vakantie spelen we een potje badminton en als we geen zin hebben om te koken bestellen we pizza. Met dank aan de vele buitenlandse migranten die zich jaarlijks in Nederland vestigen. De Multicultikaart van Nederland laat zien waar al die buitenlandse inwoners wonen en vandaan komen.[bron BNdestem>]

multicultikaart

 

Naar dekaart >>>

feb 28 2016

Trek uit grote steden

Vorig jaar zijn voor het eerst sinds de economische crisis meer mensen uit de grote steden verhuisd dan ervoor terugkwamen. Het gaat om huishoudens die zich vestigden in andere gemeenten in Nederland.
migratiestedenVanwege de crisis trokken veel mensen naar de grote steden. Nu komt de huizenmarkt op gang en vertrekken ze weer. Vooral voor mensen met jonge kinderen is het te duur geworden om in de steden groter te gaan wonen.

Lees verder op de NOS website >>>

jan 12 2016

Voormalig KPMG-gebouw wordt gated community

Het voormalige KPMG-gebouw aan de A9 in Amstelveen krijgt vierhonderd luxe huurappartementen voor de hoogste inkomens en wordt een bewaakte, gated community. Daarmee krijgt een van de grotere leegstaande kantoorpanden in de regio Amsterdam na vijf jaar een nieuwe bestemming.
kpmg-hoofdkantoor
Lees verder op de website van het Parool >>>